Wat is assertiviteit?

Brabant Enveloppen  » Dienstverlening »  Wat is assertiviteit?
0 Comments

Wat is assertiviteit

Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit? Het is de kracht om je eigen overtuigingen, waarden en meningen naar voren te brengen, ongeacht hoe ze iemand anders kunnen beïnvloeden, om onszelf of een ander te helpen. Vaak projecteren we onze eigen overtuigingen en waarden op de persoon met wie we praten, wat vaak leidt tot een emotioneel stabiele relatie en veel gezonde communicatie met elkaar. Als je echter veel tijd besteedt aan het proberen te beïnvloeden en een ander te overtuigen door middel van non-verbale communicatie en alleen door middel van woorden, dan ben je niet assertief. Daarom wordt hoe assertief te worden een zeer belangrijke vraag voor zowel u als uw interpersoonlijke relaties.

Assertief worden begint met effectief leren luisteren. Als je constant met iemand worstelt en ruzie maakt over elk klein dingetje, zul je nooit echt begrijpen wat hun zorgen zijn en hoe je ze vanuit je eigen persoonlijke standpunt kunt benaderen meer info op deze site. Het kan zijn dat u zich moet heroriënteren op hoe u normaal reageert wanneer u met een conflict of situatie in uw leven wordt geconfronteerd. U moet misschien zelfs proberen om meer neutrale woorden en stemgeluiden te gebruiken, in plaats van agressief of defensief te worden. Als u altijd op een agressief niveau communiceert, kunt u een persoon in feite een veiliger gevoel geven binnen de relatie, omdat het minder waarschijnlijk is dat u zijn gevoelens en zorgen serieus neemt.

Assertief worden betekent ook leren om alles weer naar binnen te keren, niet naar buiten, en niet alleen in de relatie met onze partners maar ook met onszelf. Als we agressief en zelfkritisch worden, creëren we alleen maar meer conflicten en problemen in onze relaties. In plaats van te proberen iemand anders te beïnvloeden en over te halen om iets te doen, zou je moeten proberen te begrijpen wat ze willen en hoe ze zich ertegen verzetten en dan een manier vinden om ze erdoorheen te helpen, of je denkt dat het in je eigen belang is om dat te doen. of niet. Als we onze eigen zwakheden accepteren in plaats van te proberen altijd perfect en superieur te zijn, merken we dat we meer bereid zijn om met anderen samen te werken. We hebben ook meer geduld, wat ons kan helpen om moeilijkere situaties te overwinnen wanneer deze zich in ons leven voordoen.

Klik hier: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus